Reklama
 
Blog | Dominik Jandl

Zelená, nikoli modrá Evropa: Od Ankary po Londýn

Česká republika zažívá již rok trvající permanentní politickou kampaň, která začala ihned po pádu Topolánkovy vlády v březnu minulého roku. Stranou zájmu českých médií i veřejnosti zůstal jeden celkem zajímavý fakt, k němuž v uplynulém roce došlo v Evropě. Tím jsou v mnohém rekordní a historické úspěchy, kterých dosáhly zelené politické strany hned v několika zemích i ve volbách do Evropského parlamentu. Naposledy se tak stalo před několika málo dny ve Velké Británii, kde zelení získali prvně v historii mandát v dolní komoře britského parlamentu.

Zisk jednoho poslance se sice může zdát na první pohled směšným. Jakmile si uvědomíme, že obyvatelé Velké Británie volí ve většinovém jednokolovém systému, je jasné, že k vítězství je nutné získat hlasy v řádu desítek procent.

Vůbec první poslankyně britské Green Party Caroline Lucasová získala v okrsku Brighton Pavilion na jihu Anglie více než 31 procent hlasů, což ji stačilo na pohodlné vítězství před kandidátkou labouristů. Lucasová si tak proti volbám v roce 2005, kdy ji volilo „pouhých“ 22 procent voličů, polepšila o 9 procent.

Brusel, Berlín, Saarbrücken…

Reklama

Rekordního výsledku dosáhli loni ve volbách do Bundestagu němečtí Zelení. Volilo je téměř 11 procent voličů, kteří se dostavili k urnám.

Volby do Spolkového sněmu ale zdaleka nejsou jediným úspěchem, kterého Zelení v Německu v posledních několika letech dosáhli. Jen před pár dny totiž proběhly volby v Severním Porýní – Vestfálsku, kde se jim podařilo skoro zdvojnásobit počet mandátů.

Se ziskem 12 procent usedlo do poslaneckých lavic Zemského sněmu největší spolkové země s 18 miliony obyvatel 23 poslanců, zatímco dosud jich bylo pouze 12.

V loňském roce zároveň v Německu došlo k bezprecedentnímu kroku, když v Sárském zemském sněmu vznikla takzvaná „jamajská koalice“ pojmenovaná podle barev tří koaličních stran – CDU/CSU, FDP a Zelených.

V roce 2009 ale zelené myšlenky slavily ještě jeden velký – a dost možná největší – úspěch. Ve volbách do Evropského parlamentu získali Evropští zelení/Evropská svobodná aliance 55 namísto 34 dosavadních křesel i přesto, že se zeleným opět nepodařilo získat mandát v nových členských zemích.

…Budapešť, Ankara…

Ovšem i ve „východní Evropě“ se zeleným politickým hnutím daří. V České republice se vůbec poprvé dostala Strana zelených do poslanecké sněmovny už v roce 2006. Podobným úspěchem skončily nedávné volby pro zelené v Maďarsku.

Zisk 7,4 procenta hlasů byl asi největším překvapením celých voleb, protože o vítězi bylo rozhodnuto dávno předem.

Zelení jsou ovšem na vzestupu i mimo Evropskou unii, například v kandidátském Turecku, kde se tato politická strana zrodila poměrně nedávno – v polovině roku 2008. A přestože zatím nemá své zástupce v ankarském parlamentu, bude velmi zajímavé sledovat její vývoj.

Podobně jako v Česku se totiž „Yeşiller“ (ješiller) těší velké podpoře ze strany akademických pracovníků i umělců.