Reklama
 
Blog | Dominik Jandl

Karlovarská TV lobbovačka: Věcně a veřejně vám nic neřekneme!

Místo dějiště prvního předvolebního speciálu Otázek Václava Moravce si štáb České televize nemohl vybrat lépe. První pokus by měl být, jak se říká, odstrašující, abychom se z něj poučili a příště nepáchali stejné chyby. Tento odstrašující efekt platí samozřejmě pro politické strany, ne pro televizní štáb, který vše podle předpokladů zvládal excelentně. I když mi, upřímně řečeno, bylo líto moderátora Václava Moravce. Proč? Jednoduše proto, že konkrétností i obsahem svých slov předčil všechny přítomné politiky, což nás na jednu stranu může těšit, ale na druhou stranu to cosi vypovídá o zúčastněných politicích.

Občané, kteří by čekali, že alespoň předvolební vysílání televizních politických klání budou nějakým způsobem přínosná a předmětná, se zmýlili. Včetně mě.

Přítomní zástupci parlamentních stran opět potvrdili, jak málo našich zástupců a zákonodárců je známých širším částem společnosti. Škoda, že si Česká televize ve svých průzkumech nenechává od agentur zjistit, kolik lidí dokáže jmenovat alespoň jednoho člověka zastupujícího jejich region ve sněmovně. Troufám si tvrdit, že by se tento počet pohyboval maximálně kolem jedné třetiny. A to jsem ještě optimista.

Objektivita a zpackaný průzkum

Reklama

Hlavním překvapením provedeného výzkumu volebních preferencí, na jehož základě Česká televize vybrala debatéry, bylo 8 procent preferencí pro stranu Věci veřejné. Jedná se přitom skutečně o úspěch Johnovy strany?

Od agentury, která sama sebe považuje za renomovanou, bychom měli požadovat, aby šla při analýze výsledků předvolebních průzkumů skutečně do hloubky. A to i přesto, že se jedná o výsledky v jednotlivých krajích.

Paní Hamanová z agentury SC&C nám tak pouze zopakovala obecně známá fakta, že Věci veřejné oslovují nerozhodnuté středové voliče a že TOP09 zase přebírá část nespokojených voličů ODS. Už jsme se ale nedozvěděli, že Věci veřejné ve výzkumu bezesporu těžily – a dá se říci, že dokonce parazitovaly – na spolupráci s místním politickým hnutím Alternativa. A že tedy průzkum nemusel být úplně transparentní!

Toto spojenectví se počátkem února rozpadlo a je škoda, že se okolnosti nedostaly na veřejnost. Na místě je samozřejmě otázka, jaký vliv spojení s Alternativou na výsledek průzkumu skutečně mělo.

Vzhledem k tomu, že ve volbách do krajského zastupitelstva získala tato regionální strana, jejímiž čelnými představiteli jsou dlouhodobí kritici karlovarské ODS senátor Jan Horník a karlovarský zastupitel Jiří Kotek, který byl strůjcem zveřejnění videa s „Karlovarskou losovačkou“, přes 9 procent hlasů, je jasné, že nějaký vliv na výsledek VV již neexistující partnerství mělo.

V souvislosti s losovačkou se patří zmínit také to, že Alternativa čistě v Karlových Varech v krajských volbách získala téměř 22 procent hlasů, díky nimž za sebou daleko nechala místní ODS! Stačí se proklikat volebními výsledky na webu volby.cz.

Není snad ukončení spolupráce s regionálně velmi významnou stranou věc veřejná, kterou by stálo za to oznámit voličům? Na to by nám snad odpověděl někdo z dvojice John & Reed (toto označení jsem si vypůjčil od jednoho blízkého kamaráda).

Véčkující republikáni a černé duše

Zatímco parlamentní strany nasadily na špičky kandidátek známé-neznámé lídry-nelídry, „véčkaři“ vyrukovali s neokoukaným obličejem. To by vlastně měl být – aspoň na první pohled – pozitivní aspekt.

Bohužel tomu tak není, neboť Dalibor Sadovský je natolik neokoukanou tváří, že o něm vlastně nikdo nic neví. Nehledě na to, podle informací, které jsme se dozvěděli v samotném pořadu, se vlastně nedá určit, jestli má kandidát s regionem, kde kandiduje, společného něco víc než jen to, že se zde účastnil vysílání Otázek Václava Moravce.

A jak se vůbec na pozici lídra „republikánů“ (věc veřejná = res publica) tento muž dostal? To nám Věci veřejné oznamují na svém webu. Stačí se zmocnit praktik, které „véčkaři“ kritizují na zavedených stranách – manipulování vnitrostranického rozhodování pomocí „černých duší“. V praxi to znamená mít hodně přátel, kteří se zaregistrují na webu strany a budou pro vás hlasovat.

„V 19:00 jsme nahlédli do průběžných výsledků přímé volby, abychom vyslali nejvhodnějšího člověka do debaty. Pokud bychom to neudělali, přišli bychom o našeho zástupce v tomto pořadu, který má mezi občany ČR velkou váhu a pomůže v propagaci naší strany. Průběžné výsledky ukázaly, že zatím s  převahou vede kandidát Dalibor Sadovský, kterého se souhlasem Rady VV vyšleme do pořadu jako pověřeného lídra.“

Pokud byste měli zájem stát se jedničkou republikánů, můžete to zkusit ještě v ostatních volebních obvodech…

Zaměstnanost, nezaměstnanost a těžká krátkozrakost

Tragicky působila i vyjádření politiků v otázce zaměstnanosti, kterou označila nejvíce respondentů za hlavní úlohu pro novou vládu. Buďto politici opravdu mají jen tristní znalosti o svém regionu, nebo praktikují výhradně přízemní smýšlení.

Zatímco zástupce ODS označil jako příčinu nadprůměrné nezaměstnanosti v globální krizi, někdejší lidovec a možná stále ještě křesťan z TOP09 viděl řešení ve zvyšování daňové zátěže. Co na tom, že se daně minimálně několik let nezvyšovaly.

Vyjádření ostatních účastníků pak byla obdobně laděná. Každý měl minimálně zčásti pravdu.

Co je ale na jejich slovech nejvíce tristní, je to, že nikdo z nich neuměl spojit nadprůměrnou nezaměstnanost s dalšími velkými negativní specifiky Karlovarského kraje – nejnižšími průměrnými platy a nejnižším dosaženým průměrným vzděláním obyvatel.

Přitom je zcela jasné, že dokud nebudou vyřešeny tyto problémy, bude region ve srovnání s celorepublikovými čísly i nadále trpět nadprůměrnou nezaměstnaností. Je to jednoduchá rovnice a je tragické, že ji nedokáží jmenovat lidé kandidující za náš kraj do parlamentu.